Yükleniyor...
index

Nespresso; oldukça kullanışlı, pratik ve zengin çeşitte kahveler hazırlayabilen bir kahve makinesidir. Nespresso kapsül kahve makinesi kullanarak evde onlarca farklı espresso tarifi yapabilirsiniz.

Anisah'ın kapsül kahve tarifleri serisinde bu hafta tam 13 farklı Nespresso tarifiyle karşınızdayız. Bu yazımızda Nespresso ve kapsül kahve kullanarak evde ristretto, lungo, Americano, white Americano, latte, flat white, affogato, espresso macchiato, karamel macchiato, cappuccino, red eye, black eye ve dead eye kahve rehberleri paylaşacağız.

Nespresso Ristretto Tarifi

nespresso ristretto tarifi

 

Ristretto; aslında kısa çekim espresso'dur. Espresso'dan daha az su ve kahve çıktısı içerir. Bir başka ifadeyle; espresso ile aynı miktarda öğütülen kahvenin daha kısa çekilmesiyle elde edilen kahvenin adı ristretto'dur.

Klasik espresso makineleriyle hazırlananlarla birebir aynı olmasa da Nespresso kapsül kahve makineleriyle ristretto'ya yakın bir tat elde edilebilirsiniz.

Bunun için tek yapmanız gereken kapsül kahve makinenize yoğunluğu/intensity'si oldukça yüksek bir kapsül koyup kısa çekim düğmesine basmaktır. Gerçek bir ristretto'ya yakın sertlik istiyorsanız; yoğunluğu en yüksek kapsüllerden kullanmayı unutmamalısınız.

Espresso ve Americano farkları

Nespresso Lungo Tarifi

nespresso lungo tarifi

 

Uzun çekim espresso'ya lungo denmektedir. Daha teknik bir tanım yapacak olursak; espresso'nun yaklaşık 2 katı kadar daha fazla su içeren kahvenin adı lungo'dur.

Nespresso'da lungo yapmak için tek yapmanız gereken en sevdiğiniz kapsülü makineye koyup uzun çekim düğmesine basmaktır. Eğer yumuşak içimli bir Nespresso lungo istiyorsanız düşük yoğunluklu (intensity), daha sert bir lungo istiyorsanız yüksek yoğunluklu kapsül tercih edebilirsiniz.

Not: Nespresso ve Nespresso uyumlu kapsül kahve makineleri kısa çekimde 40 ml; uzun çekimde (lungo) ise 90 ml espresso çıktısı vermektedir.

Ristretto, espresso ve lungo arasındaki farkları buradan inceleyebilirsiniz.

Nespresso Americano Tarifi

nespresso americano tarifi

 

Espresso'nun üzerine 3-6 katı kadar su eklenerek hazırlanan kahvenin adı Americano'dur. Yani Americano aslında sulandırılmış espresso'dur.

Nespresso'da iced veya hot Americano yapmak ise oldukça kolaydır. 2 adet kapsül kahve ve 85 mL sıcak veya soğuk su ile evde birkaç dakikada Nespresso Americano yapabilirsiniz.

Nespresso hot Americano için önce 2 adet kapsül kahveyi kısa çekimde bardağınıza almalısınız. Ardından bunun üzerine 85 mL sıcak su eklemelisiniz. Nespresso'da klasik Americano hazırlamak bu kadar kolaydır.

Nespresso iced Americano içinse 2 adet kapsül kahveyi yine kısa çekimde bardağınıza almalısınız. Akabinde üzerine 85 mL soğuk veya oda sıcaklığında su eklemelisiniz. Son adımda ise Nespresso Americano'nuzun üzerine dilediğiniz kadar buz küpü eklemelisiniz.

Daha detaylı Nespresso Iced Americano tarifi için buraya, kafe stili Americano tarifi içinse şuraya tıklayabilirsiniz.

Nespresso Sütlü Americano Tarifi

nespresso sutlu white americano tarifi

 

Espresso'ya su eklerseniz Americano; Americano'ya süt eklerseniz white Americano olarak da bilinen sütlü Americano elde edersiniz. Yani espresso'nun üzerine su ve süt eklenerek hazırlanan kahveye white/sütlü Americano denir.

Nespresso'da sütlü Americano yapmak için kısa çekimde 2 adet kapsül kahve yapmalı ve üzerine 85 mL su eklemelisiniz. Ardından bunun üzerine espresso'nun bir veya iki katı kadar süt eklemelisiniz.

Nespresso, kısa çekimde 40 mL kahve vermektedir. 2 adet kapsül kahve kullandığınız için bardağınızda 80 mL kahve olacaktır. Yani sütlü Americano için 80 veya 160 mL süt kullanmalısınız. Nespresso White Americano'nuzu sert istiyorsanız 80, yumuşak istiyorsanız 160, orta istiyorsanız 100-120 mL civarı süt ekleyebilirsiniz.

Detaylı Sütlü (White) Americano rehberimize buradan göz atabilirsiniz.

Nespresso Latte Tarifi

nespresso latte

 

Tipik olarak espresso'nun üzerine 4 katı kadar süt eklenerek hazırlanan kahvenin adı latte'dir. Bu açıdan latte, bir nevi sütlü espresso'dur.

Nespresso'da latte yaparken ise 1:1 veya 1:1.3 kahve-süt oranı kullanılmaktadır.

Eğer flat white'a yakın sert bir Nespresso latte yapmak istiyorsanız önce kısa çekimde 2 kapsül kahve hazırlamalısınız. Ardından bu 2 kısa çekim kahveyi buhar veya süt köpürtücü yardımıyla köpürttüğünüz 80 mL sıcak sütün üzerine eklemelisiniz.

Eğer yumuşak içimli bir Nespresso latte isterseniz 1 adet uzun çekim (lungo) kapsül kahveyi, 100-120 mL sütün üzerine dökebilirsiniz.

Nespresso'da buzlu latte yapmak isterseniz değiştirmeniz gereken tek şey sıcak yerine soğuk süt ve buz kullanmak olacaktır.

Tüm detaylarıyla Nespresso latte tarifine buradan göz atabilirsiniz.

Nespresso Flat White Tarifi

flat white nedir

 

Latte'nin daha az sütle hazırlanan daha sert versiyonuna flat white denir. Latte'de süt tadı daha ön plandayken, flat white'ta kahve tadı daha ön plandadır.

Öte yandan kafe stili tipik bir flat white, 1:2 kahve-süt oranıyla hazırlanmaktadır. Yani bir shot espresso ve espresso'nun iki katı kadar sütle yapılmaktadır.

Nespresso'da flat white yapmak için 1 adet uzun çekim kapsül kahveyi 90 mL sütün üzerine ekleyebilirsiniz. Kısa çekim kapsül kahve tercih ettiyseniz bunun üzerine 40 mL süt ekleyebilirsiniz.

Flat white ve latte farkları nelerdir?

Nespresso Affogato Tarifi

affogato

 

Öncelikle affogato bir kahve değil, dondurma/tatlıdır. Tipik olarak vanilyalı dondurmanın üzerine 1 shot espresso eklenerek yapılır. Yani affogato espresso'lu bir dondurmadır.

Nespresso'da İtalyan usulü affogato yapmak için bir top vanilyalı dondurmayı geniş bir kasede kahve makineniz altına koymalısınız. Ardından üzerine bir adet kısa çekim kapsül kahve ilave etmelisiniz.

Affogato hakkında çok daha fazlası burada

Nespresso Espresso Macchiato Tarifi

nespresso espresso macchiato tarifi

 

Bir shot espresso'nun üzerine süt köpüğü eklenerek hazırlanan kahveye espresso macchiato denir. Nespresso'da espresso macchiato yapmak için kısa çekimde bir adet kapsül kahve hazırlayın. Ardından üzerine 4 yemek kaşığı süt köpüğü ekleyin (sütün sadece köpüğünü eklemelisiniz). Evde Nespresso macchiato hazırlamak bu kadar basit.

Nespresso Karamel Macchiato Tarifi

Nespresso Karamel Macchiato Tarifi

Öncelikle modern karamel macchiato'lar aslında karamel ve vanilya şurubu ilave edilmiş latte'dir. Örneğin Starbucks'ta karamel macchiato, latte'ye karamel ve vanilya şurubu eklenerek yapılmaktadır.

Kimi kafelerde ise karamel macchiato ve karamel latte isimli 2 çeşit kahve sunmaktadır. Bu kafeler "karamel macchiato'da" latte'ye sadece karamel eklerken, "karamel latte" adını verdikleri içeceğe ise hem vanilya hem karamel şurubu eklemektedir.

İsim karmaşasına yol açan bu tarifi Nespresso'da uygulamak oldukça kolaydır.

Nespresso'da kafe stili karamel macchiato yapmak için bardağınızın kenarlarına karamel ve vanilya şurubu/sosu gezdirmelisiniz. Ardından bardağınıza süt ve kapsül kahveyi ekleyip karıştırmalısınız (Nespresso'da latte tarifini biraz önce detaylandırmıştık).

Nespresso iced karamel macchiato yapmak içinse kenarlarını vanilya ve karamel sosuna buladığınız bardağınıza dilediğiniz kadar buz ekledikten sonra üzerine önce sütü sonra kapsül kahveyi eklemelisiniz. Nespresso karamel macchiato yapmak için kısa çekimde 2 kapsül kullandıysanız köpürtülmüş 80 mL süt, uzun çekimde tek kapsül kullandıysanız 100-120 mL süt tercih edebilirsiniz.

Nespresso Cappuccino Tarifi

Nespresso Cappuccino Tarifi

 

Nespresso'da cappuccino yapmak için uzun çekim kapsül kahvenin üzerine cappuccino'ya uygun şekilde köpürtülmüş 40-50 mL süt (buharda ısıtılmış süt ve süt köpüğü) eklemelisiniz.

Nespresso Red Eye Kahve Tarifi

nespresso red eye kahve tarifi

 

Filtre kahvenin üzerine 1 shot espresso eklenerek elde edilen kahveye red-eye kahve denir. Oldukça sert ve kafeinli bir kahve olan red eye, özellikle uzun uçak yolculuklarından sonraki kısa iş seyahatlerinde tüketilmektedir.

Nespresso'da red eye kahve yapmak için arzu ettiğiniz boyuttaki bir fincan filtre kahvenin üzerine kısa veya uzun çekimde kapsül kahve eklemelisiniz.

Nespresso Black Eye Kahve Tarifi

nespresso black eye kahve tarifi

 

Filtre kahvenin üzerine 2 shot espresso eklenerek hazırlanan kahvenin adı black eye kahvedir. Red eye'dan bile daha sert ve kafeinli olan bu kahveyi Nespresso'da hazırlayabilirsiniz. Bunun için bir fincan filtre kahvenin üzerine kısa çekimde 2 adet kapsül kahve eklemelisiniz.

Nespresso Dead Eye Kahve Tarifi

nespresso dead eye kahve tarifi

 

Muhtemelen yer yüzündeki en sert ve en kafeinli kahve olan dead eye kahve, filtre kahvenin üzerine 3 shot espresso eklenerek hazırlanır.

Nespresso'da dead eye kahve yapmak için filtre kahvenin üzerine kısa çekimde 3 adet kapsül kahve ekleyebilirsiniz.

Bonus: Gıda mühendislerimizin kaleme aldığı "kapsül kahve satın alma rehberimize" buradan göz atabilirsiniz.

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Lütfen yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.