Yükleniyor...
index

Türk kahvesi tarifi ölçüleri için tüm dünyada kabul gören net bir ölçü olmasa da genelde 6-8 gram (yaklaşık 1 tatlı kaşığı) Türk kahvesine 60-80 gram su (tipik bir Türk kahvesi fincanı kadar) eklenerek hazırlanır.

Yani Türk kahvesi tipik olarak 1:10 kahve-su oranı ile hazırlanır. Bir diğer ifadeyle, her bir gram Türk kahvesi için 10 gram su kullanılır.

Öte yandan tipik bir çay kaşığı 3, tatlı kaşığı 6-8, yemek kaşığı ise 14-16 gram Türk kahvesi almaktadır. Bu bağlamda eğer evinizde hassas terazi yoksa bir fincan Türk kahvesi için bir tatlı kaşığı Türk kahvesine 1 fincan kadar (yaklaşık 65 mL alır) su ekleyebilirsiniz. Böylece Türk kahvesi tarifinin formülü olan 1:10 kahve-su oranına yaklaşmış olursunuz. Yani 6-8 gram Türk kahvesine 60-80 gram su eklemiş olursunuz.

Ancak tüm kahve tariflerinde olduğu gibi Türk kahvesinde de bir standart ve "barista" kalitesi yakalamak istiyorsanız hassas bir terazi almanızı tavsiye ediyoruz diyerek konuya geçelim.

Anisah'ın bu tarifinde; 2, 3, 4 ve 6 kişi için Türk kahvesi nasıl yapılır sorusunu yanıtlayacağız.

İki kişilik Türk kahvesi tarifi 

iki kisilik turk kahvesi tarifi

 

Evde iki kişilik Türk kahvesi yapmak için 14-16 gram Türk kahvesi ve 140-160 mL su kullanmalısınız.

2 kişilik Türk kahvesi yapmak için eğer evinizde hassas terazi yoksa 2 tatlı kaşığı veya 1 yemek kaşığı Türk kahvesine 2 Türk kahvesi fincanının aldığı kadar ılık su ekleyebilirsiniz.

Eğer Türk kahvesini şekerli istiyorsanız fincan başına bir çay kaşığı şeker ilave edebilirsiniz.

Tarifi özetlemek gerekirse:

  1. 14-16 gram (2 tatlı kaşığı) Türk kahvesini cezveye alın.
  2. Kahvenin acı olmasını engellemek için mümkünse ılık olan 140-160 mL suyu cezvenin üzerindeki kahveye gezdirerek dökün.
  3. Ardından yine mümkünse tahta bir kaşıkla topaklar gidene kadar karıştırın. (Kullanıyorsanız bu aşamada şeker de ekleyin. Bu adımdan sonra kahvenizi asla karıştırmayın.)
  4. Cezveyi ocağa yerleştirin ve kahvenizi orta ateşte pişirmeye başlayın. Türk kahvenizin köpükleri yaklaşık 2 dakikada yükselmeye başlayacaktır. Yükselme anında ocaktan alın ve fincanlara dökün.
  5. Türk kahvesi aromalarının fincanınıza iyice sirayet etmesi için 1.5, 2 dakika kadar bekleyin. Ardından bir yudum suyla boğazınızı temizleyerek 2 kişilik Türk kahvenizin tadını çıkarın.

3 kişilik Türk kahvesi nasıl yapılır?

3 kisilik turk kahvesi tarifi

 

Evde 3 fincan Türk kahvesi yapmak için 21-24 gram Türk kahvesine 210-240 mL su eklemelisiniz.

Bir diğer ifadeyle 3 kişilik Türk kahvesi için 3 tatlı kaşığı Türk kahvesine 3 Türk kahvesi fincanının aldığı kadar su ve dilediğiniz miktarda şeker ekleyebilirsiniz.

3 kişilik Türk kahvesi yapımını özetlemek gerekirse:

  1. 21-24 gram Türk kahvesine mümkünse ılık olan 210-240 mL su ve dilediğiniz miktarda şeker ekleyerek karıştırın.
  2. Köpükler cezveden taşma aşamasına gelene kadar orta ateşde pişirin ve fincanlara alın. Aromaların iyice sinmesi için 2 dakika kadar bekleyin ve afiyet olsun!

4 kişilik Türk kahvesi tarifi ve ölçüleri

4 kisilik turk kahvesi yapimi

 

Evde 4 kişilik Türk kahvesi yapmak için 28-32 gram Türk kahvesine ve 280-320 mL suya ihtiyaç duyacaksınız. Bunun kaşık ve fincan cinsinden ölçüleri şu şekildedir:

4 fincan Türk kahvesi için 4 tatlı kaşığı veya 2 yemek kaşığı Türk kahvesine 4 Türk kahvesi fincanının aldığı kadar su ve dilediğiniz miktarda şeker eklemelisiniz.

4 kişilik Türk kahvesi tarifinin özeti:

  1. 4 tatlı kaşığı Türk kahvesine 4 Türk kahvesi fincanı kadar ılık su ve arzu ettiğiniz miktarda şeker ekleyerek tahta kaşıkla karıştırın.
  2. Cezveyi ocağa alın ve orta ateşte pişirmeye bırakın.
  3. Köpükler cezveden taşma aşamasına geldiğinde ocaktan alın fincanlara aktarın.
  4. Türk kahvesi aromalarının tüm fincana sinmesi için 1-2 dakika kadar bekleyin ve afiyet olsun!

6 kişilik Türk kahvesi nasıl yapılır?

6 kisiye turk kahvesi yapmak icin tarif

 

6 kişiye Türk kahvesi hazırlamak için 42-48 gram Türk kahvesine (6 tatlı kaşığı), 420-480 mL suya (6 Türk kahvesi fincanı kadar) ve arzu ettiğiniz miktarda şekere ihtiyaç duyacaksınız.

6 fincanlık Türk kahvesi tarifinin özeti:

  1. 6 tatlı kaşığı (42-48 gram) Türk kahvesine 6 Türk kahvesi fincanı (420-480 mL) kadar ılık su ve arzu ettiğiniz miktarda şeker ekleyerek tahta kaşıkla karıştırın. (Önce Türk kahvesini, sonra ılık suyu eklemenizi tavsiye ediyoruz.)
  2. Cezveyi ocağa alın ve orta ateşte pişirmeye bırakın.
  3. Türk kahvenizin köpükleri cezveden taşmak üzere olduğunda ocaktan alın fincanlara aktarın.
  4. Türk kahvesi aromalarının tüm fincana iyice sinmesi için birkaç dakika kadar bekleyin ve boğazınızı bir yudum suyla temizleyin. Afiyet olsun!

 Kafeinsiz (decaf) Türk kahvesi tarifimiz de ilginizi çekebilir. Kakuleli Arap kahvesi tarifine ise buradan göz atabilirsiniz. Ayrıca kahve içtikten sonra mide sorunları yaşıyorsanız bu rehberimiz tam size göre olabilir.

 

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Lütfen yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.