Yükleniyor...
index

Americano ve cold brew, görünüm ve hacim olarak birbirine çok benzese de aralarında onlarca ciddi fark vardır. Biri birkaç dakikada yapılabilirken, diğerinin hazırlanması 24 saati bulabilmektedir. Birisi 400 yıllık bir demleme metoduyken diğerinin kökenleri İkinci Dünya Savaşına dayanmaktadır. Birisi için görece pahalı kahve ekipmanları gerekirken diğeri basit bir salça/reçel kavanozuyla yapılabilmektedir.

Anisah’ın kahve rehberleri serisinde bu hafta buzlu Americano ve cold brew arasındaki farklara odaklanıyoruz.

Buzlu Americano tam olarak nedir?

americano nedir

 

Americano en popüler espresso temelli kahvelerden birisidir. Espresso’nun üzerine sıcak su eklenerek yapılan kahveye klasik sıcak (hot) Americano; soğuk su ve buz eklenerek hazırlanan kahveye ise iced (buzlu) Americano denir.

Iced Americano Nasıl Yapılır?

Tipik bir Americano, 30 ml espresso’nun üzerine 3 veya 6 katı kadar soğuk su eklenerek yapılır. Yani Americano genelde 1:3, 1:6 kahve-su oranıyla hazırlanır.

Buzlu Americano yapmak için 30 mL’lik bir shot espresso’nun üzerine 90 ila 150 mL arasında soğuk su ve dilediğiniz kadar buz ekleyebilirsiniz.

Not: Detaylı iced Americano tarifine buradan; kapsül kahve ile buzlu Americano tarifine buradanevde Americano misto yapımına buradan, sütlü Americano rehberimize ise buradan göz atabilirsiniz.

Cold brew kahve nedir?

cold brew nedir

 

İri öğütülmüş kahve çekirdeklerini 12-24 saat boyunca bekleterek demlemek suretiyle elde edilen kahveye cold brew (soğuk demleme kahve) denir.

Ayrıca cold brew; düşük asiditeli yapısı, mideye en az dokunan kahvelerden birisi olması, pürüzsüz bir içime sahip oluşu ve basit bir reçel kavanozuyla bile ekipmansız olarak hazırlanabilmesi gibi özellikleri sayesinde oldukça popüler bir kahvedir.

Cold brew nasıl yapılır? (Soğuk demlenmiş kahve tarifi)

Evde cold brew yapmanın en kolay yolu 1:16 kahve-su oranı kullanmaktır. Yani her bir gram kahveye 16 katı kadar su eklemektir. Örneğin 50 gram kahveye 800 ml soğuk su ekleyebilirsiniz (50x16). Veya 1 litrelik cold brew için 62.5 gram kahveye 1000 mL su ekleyebilirsiniz.

1:16 oranına bağlı kalarak tarttığınız iri öğütülmüş kahveyi suyla buluşturduktan sonra güzelce karıştırıp cold brew’inizi 12-24 saat boyunca kapağı kapatılabilen bir kavanozda bekletmelisiniz. Ardından cold brew’inizi oldukça ince gözenekli süzgeç, peynir bezi veya kahve filtresi ile süzmelisiniz. Ev yapımı cold brew tarifi bu kadar basittir.

Not: 1 litrelik cold brew tarifi için buraya; “French press’te cold brew nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı için buraya, kafeinsiz (decaf) cold brew tarifi içinse buraya tıklayabilirsiniz.

Iced Americano ve cold brew farkları nelerdir?

Americano ve cold brew arasındaki en büyük fark ikisinin farklı demleme yöntemlerine sahip oluşudur. Americano espresso temelli bir kahvedir. Yani basınç gücü olmadan gerçek bir espresso veya Americano yapılamaz. Cold brew ise öğütülmüş kahvelerin herhangi bir müdahele olmaksızın 12-24 saat soğuk suda bekletilmesiyle yapılır.


Buzlu Americano

Cold Brew

İkinci Dünya Savaşında İtalya’da ortaya çıkmıştır.

Kökenleri 1600’lere uzanmaktadır. Dünyaya Japonya’dan yayılmıştır.

Espresso’nun üzerine su eklenerek yapılır.

İri öğütülmüş kahve çekirdeklerinin 12-24 saat boyunca soğuk suda demlenmesiyle elde edilir.

İnce öğütülmüş çekirdekle yapılır.

Kalın öğütülmüş çekirdek kullanılır.

Tipik olarak 9-18 gram öğütülmüş kahveyle hazırlanır.

Genelde en az 50 gram kahve kullanılır.

Güçlü ve sert lezzet profili

Yumuşak ve pürüzsüz içim

Orta boyda yaklaşık 225 mg kafein

Orta boyda yaklaşık 205 mg kafein

2 dakikada hazırlanabilir.

Hazırlanması en az 12 saat sürer.

Espresso makinesi veya Nespresso olmadan yapılamaz.

Ekipmansız yapılabilir.

Gün içerisinde tüketilmezse tadı oldukça kötüleşir.

7-10 gün boyunca buzdolabında muhafaza edilebilir.

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Lütfen yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.