Yükleniyor...
index

İri öğütülmüş kahve çekirdeklerinin 12-24 saat suda bekletilerek demlenmesiyle elde edilen kahveye cold brew (soğuk demleme) denir.

Cold brew ayrıca son 10 yılda tüm dünyada en çok çıkışa geçen kahvelerin başında gelmektedir. Cold brew kahvenin pürüzsüz içim sunması, düşük asit seviyesi sayesinde mideye dokunmaması ve pahalı ekipman gerektirmeden basit bir reçel kavanozu veya French Press ile hazırlanabilmesi onun dünyanın en trend ve en popüler kahvesi olmasını sağlamıştır.

Anisah’ın pahalı ekipman gerektirmeyen kahve tarifleri serisinde bu hafta “evde French Press ile nasıl cold brew yapılır?” sorusunu yanıtlayacağız.

French Press Kullanarak Cold Brew Tarifi 

french press'te cold brew nasil yapilir

1) Ev yapımı cold brew için size uygun kahve-su oranını belirleyin

Evde cold brew kahve yapmanın iki formülü vardır. İlk formül 1:8 kahve-su oranına sadık kalmaktır. Yani her 1 gram kahve için 8 birim su kullanmalısınız. Örneğin 50 gram kahve kullanıyorsanız 400 ml suya sahip olmalısınız.

Not: Eğer bire sekiz kahve-su oranını tercih ederseniz cold brew kahvenin konsantresini elde edeceksiniz. Ancak bu cold brew konsantresinin içime hazır hale gelmesi için uygulamanız gereken bir adım daha vardır. Konsantreyi hazırladıktan sonra ona bir birim kadar su eklemelisiniz. Örneğin cold brew konsantreniz 100 gram ise ona 100 gram da su eklemelisiniz.

Ev yapımı cold brew’in diğer formülü ise 1:16 kahve-su oranını tercih etmektir. Bu formülü genelde cold brew kahvesine sonradan su ilave etmekten hoşlanmayanlar tercih etmektedir. Eğer siz de daha az adımdan oluşan cold brew kahve istiyorsanız 1:8 yerine 1:16 kahve su oranını baz alabilirsiniz.

2) Kahve çekirdeklerinizi iri öğütün (veya iri öğütülmüş cold brew çekirdeği alın) 

Kaç içimlik cold brew yapacağınıza karar verdikten sonra kahve-su oranınızı belirlemelisiniz. Örneğin Starbucks grande cold brew yaklaşık 475 miligramdır. Yani Starbucks orta boy cold brew’de yaklaşık 50-60 gram kahve kullanılmaktadır. Siz eliniz alışana ve ideal lezzetinizi bulana kadar gramajlarla oynayabilirsiniz. Biz bu tarifte 50 gram kahve ile French press cold brew yapacağız.

Bu aşamada 50 gram kahve çekirdeğini cold brew için iri olarak öğütmelisiniz. Eğer evde kahve öğütücünüz yoksa sipariş verirken markanızdan çekirdekleri cold brew için öğüterek göndermesini talep edebilirsiniz.

3) İri öğütülmüş çekirdekleri su ile buluşturun

Cold brew için öğütülmüş kahveyi ve belirlediğiniz kahve-su oranındaki miktar kadar oda sıcaklığındaki suyu French press’e ekleyin. Ardından bir kaşık yardımıyla tüm kahve telvelerinin ıslandığından emin olana kadar karıştırın.

4) French press cold brew’inizi demlemeye bırakın

Cold brew kahve tipik olarak 12-24 saat aralığında demlemeye bırakılarak hazırlanır. Demleme süreci uzadıkça cold brew’in sertliği artacaktır. Örneğin cold brew’i 12 saat demlerseniz daha hafif, 24 saat demlerseniz çok daha sert bir kahve elde edeceksiniz.

Bu yüzden damak tadınıza en uygun demleme süresini bulana kadar denemeler yapmalısınız. Ancak başlangıç için 16 saatlik bir demleme süresi tavsiyesi ediyoruz.

Ev yapımı French press cold brew için bu aşamada French press’inizi kapağı kapalı ve pistonu bastırılmamış şekilde mutfağın bir köşesinde ya da buzdolabında 16 saat boyunca bekletebilirsiniz.

5) 16 saat demlenmeden sonra French press pistonunu bastırın

Cold brew kahveniz 16 saat demlendikten sonra French press’in pistonunu sabit bir hızda kahve yüzeyine değecek kadar bastırın. Eğer pistonu sert bir şekilde sonuna kadar indirirseniz kahvenizde istenmeyen tortular oluşabilir. Bu yüzden pistonu sonuna kadar bastırmadan nazik şekilde indirmelisiniz.

Ve afiyet olsun!

Ev yapımı French press cold brew tarifi bu kadar basittir.

Cold brew’iniz hazır olduktan sonra üzerine soğuk süt veya krema ekleyebilirsiniz. Ayrıca cold brew kahvenizin tamamını hemen tüketmeyecekseniz French press’te bekletmemenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü cold brew kahvenizi French press’te çok fazla bekletirseniz tadı oldukça acı olacaktır.


  • Not: Cold brew kahvenizi bol miktarda yaparak buzdolabında 2 haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz. Yani 2 haftalık içime hazır cold brew stoku yapabilirsiniz.
  • Not 2: French press’te cold brew yapmak yaklaşık 12-24 saat sürmektedir. Bu süre zarfında French press’inizin içinin dolu olacağını ve onu cold brew demleme süresi bitene kadar kullanamayacağınızı lütfen unutmayın.

Cold brew için ne tür kahve kullanmalıyım? 

Evde cold brew yapmak için %100 Arabica ve medium roast kahve çekirdekleri kullanabilirsiniz. Cold brew kahvenin öğütüm derecesi ise kalın/iri öğütüm olmalıdır.

Demlenmiş cold brew’i ne kadar saklayabilirim?

Cold brew kahvenizi buzdolabında 2 hafta kadar muhafaza edebilirsiniz.

Cold brew kahve sert midir? 

Cold brew kahvenin sertliğini belirleyen 3 faktör vardır:

  • Her damağın sertlik algısı birbirinden farklıdır. Cold brew kahve size yumuşak gelirken bir başkasına sert gelebilir.
  • Kahvenin kavrum düzeyi arttıkça sertliği de artmaktadır. Eğer cold brew yaparken dark roast (koyu kavrum) kahve çekirdekleri kullanırsanız kahveniz daha sert, hafif-orta kavrum kahve çekirdekleri kullanırsanız daha yumuşak içim olacaktır.
  • Cold brew kahveyi 12 saat demlerseniz daha hafif, 24 saat demlerseniz daha sert bir kahve ortaya çıkacaktır.

                Yani bu oldukça öznel bir sorudur. Cold brew, İngilizce “smooth” olarak ifade edilen oldukça pürüzsüz ve akıcı bir içime sahiptir. Ancak cold brew’a yeni başlıyorsanız içtiğiniz ilk 4-5 cold brew kahve size biraz sert gelebilir. Eğer beklentiniz yumuşak içimse cold brew kahvenizi hafif veya orta kavrulmuş çekirdeklerden yapmalı ve cold brew’in demleme süresini 12 saatte tutmalısınız.

                Kana kana içmelik 1 litrelik cold brew tarifi için buraya tıklayabilirsiniz.

                Yorum bırak

                E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

                Lütfen yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.