Yükleniyor...
index

Kafein dünyanın en çok tüketilen psikoaktif bileşenlerinin başında yer almaktadır. Kafeinin hızlı enerji artışı, uyanıklığı artırma, odaklanma, konsantrasyonu sağlama ve stres yönetimi gibi faydaları vardır.

Ancak madalyonun diğer tarafında bazı insanlar için kafein’in uyku kaçırma, sinirlilik seviyesini yükseltme, sindirimi ve mideyi olumsuz etkileme, bağırsak hareketlerini hızlandırma gibi bir takım “karanlık” yönleri vardır.

Ayrıca kafein, bazı hastalıkların ilaçlarıyla etkileşime girebilmektedir. Bu yüzden doktorlar bazı tıbbi durumlarda kafein alımını tamamen yasaklamakta veya sınırlandırılmasını istemektedir.

Öte yandan kafein; -özellikle yüksek miktarda tüketildiğinde- titremeye yol açabilmektedir. Bu olaya “caffeine jitters” yani “kafein titremesi” denmektedir. Kafein, sinir sistemini uyararak uyanıklığı ve kalp atış hızını artırmaktadır. Bu da kafein titremesi adı verilen titreme, sebepsiz huzursuzluk ve sinirlilik şeklinde yan etkilere neden olabilmektedir.

Kısacası kahve (kafein), bazıları için dünyanın en özel ve “ihtiyaç halinde camı kırınız” içeceklerinden biridir. Bazıları içinse olanca cazibesine rağmen yasaklı bir içecektir.

Anisah’ın bu makalesinde kafeinin olumsuz yanlarından tamamen ve kısmen arındırılmış kahve türlerini keşfedeceğiz. Kafeinle “sorunu” olan kişileri decaf ve half caff kahvelerle tanıştıracağız!

Decaf kahve nedir? 

Decaf, kafeinsizleştirilmiş anlamına gelen “decaffeinated” kelimesinin kısaltmasıdır. Decaf kahve, kafeinden en az %99.7 oranında arındırılmış kahve anlamına gelir.

Peki decaf kahve nasıl hazırlanmaktadır?

Kahvenin kafeinden arındırılması için kimyasal (solvent bazlı) ve kimyasal olmayan metotlar kullanılmaktadır. Bazı markalar kahvelerini kimyasal kullanarak solvent bazlı şekilde kafeinsizleştirmektedir. Bazı markalar ise herhangi bir kimyasal kullanmadan su bazlı bir şekilde kahvelerini kafeinden arındırmaktadır.

Kimyasal içermeyen kafeinsizleştirmenin en yaygın olanları Mountain Water ve Swiss Water metotlarıdır. Bu metotlarla kafeinsizleştirilen kahveler hiçbir kimyasal içermez. Bu yüzden en sağlıklı ve en güvenilir kafeinsiz kahveler Mountain Water veya Swiss Water metotlarına sahiptir.

Not: Anisah %100 Arabica Decaf Kahve; Swiss Water metoduyla kimyasal içermeyen şekilde kafeinsizleştirilmiştir. Ayrıca Anisah Decaf Kahve, sindirim ve mide hassasiyeti olan kişiler düşünülerek orta kavrum düşük asiditelidir.

Decaf kafeinsiz kahve kimler için uygundur? 

Kahvenin uyku kaçırıcı etkisi, bazı durumlarda sinirlilik halini yükseltmesi ve bağırsak hareketlerini hızlandırmasının ardındaki başlıca sorumlu kafeindir.

    1. Eğer geceleyin kahve içmeyi seviyorsanız veya içmek istemenize rağmen uyuyamama endişesi ile bu zevkinizden mahrum kalıyorsanız decaf kafeinsiz kahve sizin için çok iyi bir yatırım olabilir. Çünkü kafeinsiz kahve uykunuzu kaçırmaz.
    2. Kahve içtikten sonra kafeine bağlı olarak kafein titremesi, genel huzursuzluk hali ve gerginlik yaşıyorsanız decaf kahve tüm bu olumsuzlukların üzerine çizgi çekebilir. Çünkü decaf kahvenin; titreme, sebepsiz gerginlik ve huzursuzluk gibi yan etkileri yoktur.
    3. Kahve içtikten sonra mide ve sindirim sorunları yaşıyorsanız; bağırsak hareketleriniz hızlanıyorsa ve bu durumdan kurtulmak istiyorsanız 2 çözüm önerimiz var. Kahvenin bazı insanların midesine dokunmasının ardındaki en önemli iki sebep kafein ve kahve çekirdeğinin yüksek asit seviyesine sahip olmasıdır. Eğer sorununuz genetik değilse veya tıbbi düzeyde kafein hassasiyetiniz yoksa düşük asiditeli kafeinsiz kahve imdadınıza koşabilir. Çünkü düşük asit seviyesine sahip decaf kahve, sindirimi ve bağırsağı olumsuz etkileyen kahve özelliklerden sıyrılmıştır.

     

    Decaf kafeinsiz kahvenin uykuyu kaçırıp kaçırmadığı konusuyla ilgili detaylı rehberimizi buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

    Kahvenin neden bazı insanların midesini bozduğuna ve bu soruna yönelik çözüm önerileri sunduğumuz makalemize ise buradan ulaşabilirsiniz. 

    Half Caff kahve nedir? 

    Yarı kafeinli kahve olarak da bilinen half caff coffee, kafeinsiz kahve ile normal kahvenin karışımından oluşmaktadır. Yani half caff kahvenin yarısı kafeinliyken, diğer yarısı ise decaf kahvelerden oluşmaktadır. Örneğin 240ml normal kahvede yaklaşık 95 mg kafein vardır. 240mL half caff kahvede ise yaklaşık 47.5 mg kafein vardır.

    Yarı kafeinli half caff kahve kimler için uygundur? 

    1. Eğer sağlık sorunlarınızdan ötürü kafein perhiziniz varsa
    2. Hamileyseniz ve kafein kısıtlamanız varsa
    3. Akşam saatlerinde hava yeni kararmışken kahve içmeyi seviyorsanız ancak bu kahvenin uykunuzu kaçıracağından korkuyorsanız
    4. Kahve içtikten sonra hafif bağırsak sorunları yaşıyorsanız
    5. Kafeinin hızlı enerji, odaklanma ve konsantrasyonu sağlama gibi avantajlarından tamamen mahrum kalmak istemiyorsanız

     

    Half caff kahve ile günlük kafein tüketiminizi kahve sayınızı düşürmeden yarı yarıya düşürebilirsiniz. Üstelik tat olarak half caff kahvenin normal kahveden hiçbir farkı yoktur.

    Decaf, Half Caff ve Normal Kahvenin Farkları 

    Özellik

    Nedir

    Kafein Miktarı

    Kimler İçin Uygun

    Decaf Kahve

    Kafeinden arındırılmış kahve

    240ml kahvede yaklaşık 1-2mg

    • Uyku kaçırmayan kahve deneyimi arayanlar
    • Kahve içtikten sonra sindirim sorunu yaşayanlar 
    • Kafein perhizi olanlar
    • Hamileler
    • Gece yarısı kahve içmek isteyenler

    Half Caff Kahve

    Yarısı kafeinsiz diğer yarısı kafeinli kahve çekirdeklerinden oluşan bir harman

    240ml kahvede yaklaşık 47.5 mg kafein

    • Kısmi kafein kısıtlaması olanlar
    • Hamileler
    • Henüz akşam olmuşken kahve içmek isteyenler
    • Kahve içtikten sonra mide sorunları yaşayanlar
    • Kafeinden tamamen mahrum kalmak istemeyenler

    Kafeinli Normal Kahve

    Kafein içeriği tam kahve

    240ml kahvede yaklaşık 95mg kafein

    • Hızlı enerji ihtiyacı olanlar
    • Odak ve konsantrasyonu sürdürmek isteyenler
    • Uyanık kalmak isteyenler
    • Sporcular
    • Yağ yakmak isteyenler

    Yorum bırak

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

    Lütfen yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.