Yükleniyor...
index

Americano, ikinci ve üçüncü nesil kahvecilerde en çok satılan kahvelerden birisidir. Yüksek kafein miktarı, kolay hazırlanıyor olması, uykuyu açma ve konsantrasyonu sağlama gibi özellikleri sayesinde birçok kahve severin favori içecekleri arasında yer almaktadır.

Americano’nun hem sıcak hem de soğuk (buzlu) tüketilebiliyor olması onu her mevsimde içilebilen kahvelerden birisi yapmaktadır.

Ayrıca Americano, evde yapılması en kolay içeceklerin başında gelmektedir. Sıcak veya buzlu Americano’yu evinizde sadece birkaç dakikada hazırlayabilirsiniz.

Anisah’ın espresso temelli kahve tarifleri serisinde bu hafta sadece 2 adımda evde nasıl Buzlu (Iced) Americano yapabileceğinizi anlatacağız. Ve bu tarifin sonunda size Starbucks’ta içtiğiniz iced Americano ile aynı kalitede bir ev yapımı buzlu Americano lezzetini garanti etmiş olacağız.

Fakat önce kısa bir Americano tanımı ile başlayalım.

Buzlu (Iced) Americano basitçe nedir? 

Iced Caffè Americano olarak da bilinen buzlu Americano, espresso temelli kahvelerden birisidir. Espresso’nun üzerine su ve buz eklenmesiyle yapılır. Bu yüzden buzlu Americano’yu aslında seyreltilmiş espresso olarak da tanımlayabiliriz.

Öte yandan Iced Americano tat olarak cold brew kahveyi andırmaktadır. Ancak Americano, cold brew’den çok daha sert ve asidik bir kahvedir.

Evde Iced Americano yapmak için hangi ekipmanlar gerekli? 

Ev yapımı buzlu Americano için evinizde bir espresso makinesi olması gerekmektedir. Çünkü Americano, espresso temelli bir içecektir ve filtre kahve makinesi, French press, V60, Chemex ve Aeropress gibi kahve demleme ekipmanlarıyla yapılması teknik olarak mümkün değildir. Eğer sosyal medya veya herhangi bir web sitesinde espresso makinesi kullanmadan yukarıda saydığımız ekipmanların biriyle Americano yapılabileceği bilgisine denk gelirseniz buna inanmamanızı tavsiye ediyoruz.

Kısacası evde buzlu Americano yapmak için basınç gücüne sahip bir kahve makinesine sahip olmanız şarttır. Yani tam veya yarı otomatik espresso makinesi, Nespresso, Nanopresso veya portatif bir espresso makinesi olmadan Americano yapılamaz.

Iced Americano’da ne kadar kafein var? 

Anisah’a en çok gelen soruların başında “x kahvesinde ne kadar kafein var, y kahvesinde mi yoksa z kahvesinde mi daha çok kafein var?” gibi sorular yer alıyor.

Ancak hangi kahve demleme metodunda ne kadar kafein olduğu bilgisi; kullandığınız kahve çekirdeklerine ve uyguladığınız tarife göre değişecektir. Bu yüzden Americano’da ne kadar kafein olduğunun %100 doğru bir cevabı yoktur. Fakat ortalama bir yanıt verebiliriz.

Iced Americano Kafein Miktarı

Tall (küçük boy)

Grande (orta boy)

Venti (büyük boy)

150 mg

225 mg

300 mg


Ev yapımı Iced Americano tarifi

Iced Americano malzeme listesi

  • 1 Shot (30 ml) Espresso
  • 150 ml su
  • Dilediğiniz kadar buz küpü
  •  

    Bu malzemeleri kullanarak hazırlık süresi dahil olarak sadece birkaç dakikada buzlu Americano yapabilirsiniz. Americano bu yönüyle yapımı en kolay kahvelerden birisidir diyerek tarife geçelim.

    1) 1 shot espresso’nuzu hazırlayın 

    Espresso veya kapsül kahve makinanızdan 1 shot espresso alın.

    • Not 1: Espresso makinasından 1 shot espresso almak için genelde 15 gram öğütülmüş kahve kullanılır.
    • Not 2: Nanopresso gibi taşınabilir (portatif) espresso makinaları genelde 10 gramlık öğütülmüş kahve hacmine sahiptir.
    • Not 3: Nespresso kahve makineleri ile uyumlu kapsül kahvelerin içerisinde 5.8 gram öğütülmüş kahve bulunur. Bu yüzden Nespresso uyumlu kahve kapsülleri kullanarak Americano yapacaksanız 2 kapsül kahve kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

    2) Espresso’ya su ve buz ekleyerek karıştırın 

    Tipik bir Americano 1:3 ve 1:6 arasında kahve-su oranıyla hazırlanır. Yani her bir birim espressoya 3 ila 6 birim arasında su eklenir. Bu oranı deneme yanılma yoluyla test ederek damak zevkinize en uygun Americano’yu bulabilirsiniz. Biz bu tarifte 1:5 kahve-su oranını kullandık.

    Öte yandan tipik bir tek shot espresso 30 ml gelmektedir. 1:5 oranı için espresso shot’un üzerine 150 ml su eklemelisiniz. Espresso’ya ekleyeceğiniz su soğuk olursa Americano’nun üzerine atacağınız buz küpleri daha yavaş eriyecektir. Bu yüzden oda sıcaklığındaki su yerine daha soğuk bir su kullanabilirsiniz.

    Espresso’ya su ekledikten sonra sırada buz küpleri var. Iced Americano elde etmek için kahvenize dilediğiniz kadar buz ekleyebilirsiniz. Ardında buzlu kahvenizin iyice soğuması için birkaç dakika bekleyin ve karıştırın.

    Ve afiyet olsun! Evde buzlu Americano yapmak bu kadar basit.

    Americano, cold brew’den sert midir?

    Evet, Americano cold brew kahveden daha sert, daha kafeinli ve daha asidiktir.

    Hot Americano nasıl yapılır?

    Normal (sıcak) Americano’nun iced Americano’dan tek farkı sıcak suyla ve buz olmadan hazırlanmasıdır. Hot Americano için 1 shot espresso’nun üzerine kaynar su eklemelisiniz.

    Americano için hangi kahveyi kullanmalıyım? 

    Americano, espresso temelli bir içecek olduğu için kahve çekirdeklerinizi espresso için öğütmelisiniz veya espresso’ya uygun öğütülmüş kahve çekirdeği sipariş etmelisiniz. 

    Ayrıca oldukça sert bir Americano istiyorsanız dark roast (koyu kavrum); daha hafif bir Americano istiyorsanız hafif veya orta kavrum kahve çekirdeği kullanabilirsiniz.

    Yorum bırak

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

    Lütfen yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.