Yükleniyor...
index

Espresso ve Americano, en köklü akrabalık ilişkisine sahip kahveler arasındadır. Her ikisi de İtalya topraklarında ortaya çıkmıştır. İkisinin de özü aynıdır. Espresso; Americano’nun temelidir (base).

Bir diğer ifadeyle; Americano’nun espresso’dan tek farkı ondan daha fazla su içermesidir.

Anisah’ın kahve rehberleri serisinde spot ışıklarımızı bu hafta espresso ve Americano arasındaki benzerliklerle farklılıklara tutuyoruz.

Espresso Aslında Nedir? 

Espresso tipik olarak 30 ml olarak servis edilen İtalya menşeli bir kahvedir. Espresso, yaklaşık 9-15 barlık basıncın ince (fine) öğütülmüş kahve çekirdeklerin içerisinden geçmesiyle edilir.

Espresso ayrıca doğal şekilde oluşan zengin kreması sayesinde oldukça özel bir görünüme sahiptir.

Öte yandan espresso, kahve ekosisteminde müstesna bir konuma sahiptir. Çünkü dünyanın en sık tüketilen kahvelerinin çok büyük bir kısmı espresso kullanılarak hazırlanmaktadır.

Americano’dan latte’ye; flat white’tan macchiato’ya, cappuccino’dan mocha’ya, cortado’dan ristretto’ya, red eye’dan black eye’a kadar ismini telaffuz etmekte zorluk çektiğimiz popüler kahvelerin tümü birer espresso türevidir.

Bunların yanı sıra tipik bir shot espressoda yaklaşık 63 mg kafein vardır ve espresso kafein zengini bir kahvedir. Ayrıca bir shot espresso yaklaşık 3 kaloridir.

Espresso’nun en büyük handikapı ise bir makine olmadan hazırlanamıyor oluşudur. Nitekim espresso makinesi olmadan gerçek bir espresso yapılamaz. Espresso makinelerinin pahalı oluşu onu nispeten lüks konuma sokabilmektedir.

Ancak gelişen teknolojiler eşliğinde Nespresso ve Nanopresso gibi bütçe dostu taşınabilir (portable) espresso makineleri sayesinde evde espresso hazırlamak çok daha ekonomik olmuştur. Özetle, espresso nev-i şahsına münhasır bir kahvedir.

İlginize: Nespresso'da buzlu Americano nasıl yapılır?

Peki Ya Americano’nun Tanımı? 

Americo; belki de en kolay tanıma sahip ve hazırlanması en kolay kahvedir. Espresso’nun üzerine sıcak su eklenerek hazırlanan kahveye klasik Americano; soğuk su eklenerek hazırlanan kahveye ise Iced Americano denir.

Yani;

    • ● Espresso + sıcak su: klasik Americano
    • ● Espresso + soğuk su + buz küpü: Iced Americano

Öte yandan Americano’nun kökeni de tıpkı espresso gibi İtalya’ya dayanmaktadır. Rivayete göre İtalya’daki Amerikan askerleri İtalyan espresso’sunu sert bulmuş ve espresso’yu, üzerine sıcak ekleyerek seyreltmişlerdir. Bunun sonucunda ise ortaya dünyanın en sık tüketilen kahvelerinden olan Americano çıkmıştır.

Bunların yanı sıra kafelerde satılan venti (büyük boy) Americano’da yaklaşık 132 mg kafein vardır. Yine venti boy bir Americano yaklaşık 21 kaloridir.

Ristretto, espresso ve lungo arasındaki farklara buradan göz atabilirsiniz.

Espresso ve Americano Farkları 

 Espresso

Americano

Sıcak suyun basınç eşliğinde ince
öğütülmüş kahvelerin içinden
geçmesiyle elde edilir.

Espresso’nun üzerine su eklenerek
yapılır.

Yoğun ve güçlü bir tadı vardır.

Aslında seyreltmiş espresso olan
Americano da sert bir kahvedir.

1 shot espresso yaklaşık 63 mg
kafein içerir.

Büyük boy bir Americano yaklaşık
132 mg kafein içerir.

Tipik bir shot espresso 3 kaloridir.

Büyük boy bir Americano 21 kaloridir.

Kendine has bir krema tabakası
vardır.

Americano’da krema yoktur.

İtalya menşelidir.

İtalya’daki Amerikan askerlerinin
“icat ettiği” söylenmektedir.

Espresso ve Americano Neden Bazı İnsanların Midesine Bozuyor? 

Espresso ve Americano en çok kafein içeren kahveler arasındadır. Bu iki kahve ayrıca en sert kahvelerdendir. Bu yüzden espresso ve Americano; bağırsak hareketlerini oldukça hızlandırıcı bir etkiye sahiptir.

Espresso ve Americano’nun bazı insanların sindirim sistemini olumsuz etkilemesinin bir diğer sebebi ise kahve çekirdeklerinin asiditesidir.

Espresso ve Americano’yu yüksek asit seviyesine sahip çekirdeklerle demlerseniz kahvenizin midenize dokunma ihtimali artacaktır. Bu yüzden en mide dostu espresso ve Americano deneyimi düşük asit seviyesine sahip; yani dark roast (koyu kavrum) kahve çekirdekleri tercih edebilirsiniz.

Ancak eğer mideniz aşırı hassas ise kafeinsiz (decaf) kahve çekirdeği kullanarak neredeyse sıfır bağırsak sorunu riskiyle espresso ve Americano tüketebilirsiniz.
Kafein ve mide ilişkisine dair rehberimizi ve çözüm önerilerimizi buradan
inceleyebilirsiniz.

Sütlü Americano tarifimizi buradan; Americano misto tarifimizi ise şu linkten inceleyebilirsiniz.

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Lütfen yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.