Yükleniyor...
index

Anisah’ın Nespresso uyumlu kapsül kahve rehberleri serisinde bu hafta dolu dolu bir içerikle karşınızdayız. Anisah’ın kahve uzmanları ve gıda mühendisleri bu yazıda kapsül kahve satın alırken dikkat etmeniz gereken hususları olabilecek en objektif şekilde detaylandıracak.

 

1-) Espresso kapsülleri evinizdeki kapsül kahve makinesiyle uyumlu mu?

Kapsül kahve alırken ilk bakmanız gereken şey espresso kapsüllerinin evinizdeki kahve makinesiyle uyumlu olup olmadığını kontrol etmek olmalıdır. Dünyada ve ülkemizde çok çeşitli kahve kapsülleri bulunmaktadır. Birçok markanın kendi kahve makinelerine özel kahve kapsülleri vardır. Ve X markasının espresso kapsülleri, Y markasının kapsül kahve makinelerine uymayabilmektedir.

Örneğin Nestlé’ye ait olan Nespresso makinelerinin kapsül kahveleri, Tchibo’nun Cafissimo isimli kapsül kahve makineleriyle uyumlu değildir. Bu yüzden evinizde Nespresso kahve makinesi varsa Nespresso uyumlu bir kapsül kahve satın almalısınız. Aksi halde espresso kapsülleriniz uyumsuz makinelerde çalışmayacaktır.

2-) Espresso kapsülleriniz alüminyum mu plastik mi?

Anisah kahve uzmanlarına göre espresso kapsülü alırken bakmanız gereken ikinci şey kahvenin muhafaza edildiği kapsülün alüminyumdan olup olmadığıdır.

Nespresso uyumlu kahve kapsülleri alüminyumdan veya plastikten yapılmaktadır.
Alüminyum kapsüller, kahvenin tazeliğini ve aromasını korumak için mükemmel bir bariyer görevi görmektedir.

Ayrıca alüminyum kapsüller kahveyi; oksijen ve nem gibi dış etkenlerden müthiş derecede koruyabilmektedir.

Bunlara ek olarak alüminyum; ısıyı plastikten daha iyi iletebildiği için kapsül kahve makinesinde suyun öğütülmüş kahvelerden geçişi sırasında daha dengeli bir ısı dağılımı sağlamakta ve daha iyi bir kahve çıktısı sunmaktadır.

Plastik espresso kapsülleri ise kahveyi dış etkenlerden alüminyum kadar etkili şekilde koruyamamaktadır. Bunun sonucunda ise plastik kapsüllerden alınan kahvelerin aromaları zamana bağlı olarak “durduğu yerde” azalabilmektedir.

 Alüminyum Kahve Kapsülleri

Plastik Kahve Kapsülleri

Mükemmel hava ve nem bariyeri sağlar ve kahvenin tazeliğini korur. Kahvenin tazeliğini etkili biçimde koruyamaz. Plastik kapsüllerde zamanla aroma kaybı yaşanabilir.
Demleme sırasında ısıyı dengeli şekilde iletir. Isı iletimi dengeli olmadığı için demleme kalitesi etkilenebilir.
Doğal olarak plastik kapsüllerden daha pahalı ama daha kalitelidir. Daha ucuz.
Geri dönüşüme uygundur. Ülkemizdeki çoğu plastik kapsül kahve markasının kapsülleri çevre dostu plastikten değil; geri dönüştürülemeyen plastikten yapılmaktadır.

3-) Kapsül kahveniz taze mi? Son kullanma tarihini kontrol edin 

Çekirdek kahvelerin raf ömrü genelde 2 yıldır. Öğütülmüş kahvelerin raf ömrü ise tipik olarak 12 aydır. Nespresso uyumlu kapsüller ise öğütülmüş kahveler olduğu için raf ömürleri tipik olarak 12 aydır.

Öte yandan özellikle mühürlü alüminyum kapsüller; kahve çekirdekleri öğütülür öğütülmez paketlenirler. Bu yüzden alüminyumun da gücüyle öğütülmüş kahvelerin ilk günkü aromalarını ve tazeliğini aylar boyunca muhafaza edebilmektedirler.

Özet olarak kapsül kahve alırken kontrol etmeniz gereken bir diğer şey kahvelerin raf ömrü ve son kullanma tarihleri olmalıdır. Ayrıca kapsül kahvelerinizin tazeliğini korumak için serin, kuru ve güneş ışığından uzak bir yerde saklamayı ihmal etmemelisiniz.

4-) Kapsül kahvelerdeki intensity ifadesi sizin için ne ifade etmeli? 

Kahve kapsüllerinin üzerinde yer alan "intensity" puanlaması kahvenin yoğunluk düzeyini göstermektedir.

Kapsül kahveler tipik olarak 1’den 13’e kadar uzanan bir yoğunluk skalasına sahiptir. Intensity düzeyi 13’e yaklaştıkça kahvenin sertlik ve yoğunluk düzeyi de artmaktadır. Örneğin yoğunluk düzeyi 5 olan bir Nespresso kapsülü daha yumuşakken; 10 numara intensity’e sahip bir espresso kapsülü daha serttir.

Bu yüzden kapsül kahve satın alırken damak tadınıza uygun numaraya (intensity’e) sahip bir espresso kapsülü seçmelisiniz.

5-) Nespresso kapsülünüzde kullanılan çekirdek Arabica mı Robusta mı?

Dünyadaki en yaygın iki kahve türü Arabica ve Robusta’dır. Arabica kahvelerin yetiştirilmesi Robusta’lardan çok daha zor şartlar altında gerçekleştirilmektedir.

Örneğin Arabica kahve çekirdekleri oldukça yüksek rakımlardaki serin topraklarda yetiştirilirken; Robusta’lar ise çok daha düşük rakımlarda ve sıcak iklimlerde yetişebilmektedir.

Bu hassaslıktan dolayı Arabica kahve çekirdekleri Robusta kahvelerden genelde daha pahalı olmaktadır.

Ayrıca Arabica çekirdekler, genel olarak kahve severler tarafından “premium” olarak nitelendirilmektedir.

Öte yandan birçok farklı değişken olmakla beraber; Robusta kahveler genelde Arabica kahvelerden iki kat daha fazla kafeine sahiptir. Bu bağlamda espresso kapsülü satın alırken; kapsülde kullanılan kahvenin Arabica mı yoksa Robusta mı olduğunu kontrol edebilir ve her iki kahve türünü de deneyerek damak tadınıza en uygun kahveyi belirleyebilirsiniz.

6-) Kahve kapsülünüzde ne kadar kafein olduğuna bakın 

Bir önceki maddede kapsül kahvelerdeki kafein miktarının çok değişken olduğuna değinmiş ve Robusta kahve kapsüllerinin Arabica’lardan daha çok kafeine sahip olma eğiliminde olduğunu vurgulamıştık.

Öte yandan tipik bir espresso kapsülü 60 ila 90 mg kafein içermektedir. Normal yetişkinler içinse günlük 400 mg’ye kadar kafein alımı güvenli kabul edilmektedir. Bu oran hamile kadınlar için 200 mg’dir. Yani hamile kadınların 200 mg’ye kadar kafein alımı genellikle güvenli kabul edilmektedir.

Bu yüzden gün içerisinde çok sık kapsül kahve tüketiyorsanız günde ne kadar kafein aldığınızı takip etmeye başlayabilirsiniz.

Ayrıca eğer kahve içtikten sonra uyku sorunu yaşıyorsanız kafeinsiz (decaf) nespresso uyumlu kapsül kahve deneyebilirsiniz. Nitekim decaf kahveler;
kafeinsiz oldukları için uyku kaçırmamaktadır.

Not: Decaf kahvenin neden uyku kaçırmadığını merak ederseniz “Kafeinsiz Decaf Kahve Uykuyu Kaçırır Mı?” isimli makalemizi inceleyebilirsiniz. 

7-) Espresso kapsülünde kullanılan kahvenin kavrum düzeyini kontrol edin

Kahveleri kavrum düzeyi olarak kabaca hafif kavrum (light roast), orta kavrum (medium roast) ve koyu kavrum (dark roast) olarak sınıflandırabiliriz.

  1. Hafif kavrum kapsül kahveler tipik olarak daha asidiktir. Yani hafif kavrum kahvelerin karakteristik özellikleri çok yoğun bir şekilde hissedilmektedir.
  2. Medium roast kahve kapsülleri ise tipik olarak orta asiditeye sahiptir. Yani en dengeli kavruma sahip kahvelerdir.
  3. Dark roast espresso kapsülleri ise en az asiditeye sahiptir.

Peki bunların “Türkçesi” nedir?

Öncelikle kahve çekirdekleri ne kadar çok kavrulursa asit seviyeleri o kadar düşmektedir. Yani kahvenin kavrum düzeyleriyle asiditeleri arasında ters bir
orantı vardır.

Örneğin hafif (light) kavrum kahveler yüksek asit seviyesine sahipken koyu (dark) kavrulmuş kahveler düşük asit seviyesine sahiptir.

Peki bu neden önemli?

Kahve içtikten sonra bazı insanların bağırsak hareketleri hızlanmakta; mideleri bozulabilmekte ve sindirim sistemleri olumsuz etkilenebilmektedir.

Bu olayın en önemli müsebbibi ise kahvelerin sahip olduğu yüksek asi seviyesidir. Yani bağırsaklara en çok dokunan kahveler asit seviyesi en yüksek olanlardır.

Hadi biraz daha “Türkçeleştirelim”...

  1. Light roast (hafif kavrum) kapsül kahveler en yüksek asit seviyesine sahiptir.
  2. Orta kavrum (medium roast) kahve kapsülleri orta-düşük asitliğe sahiptir.
  3. Dark roast (koyu kavrum) kapsül kahveler ise en az asiditeye sahiptir.

 

Özet olarak kahve içtikten sonra sindiriminiz olumsuz etkileniyorsa; yani mideniz kahve konusunda biraz hassas ise sizin için en ideal kapsül kahve medium roast veya dark roast Nespresso kapsüller olabilir.

 

Dikkat!

Kahvelerin kavrum düzeyi arttıkça; yani çekirdekler daha uzun süre kavruldukça asit düzeyleri azalmaktadır.

Evet kulağa çok hoş geliyor ancak madalyonun dibinde bazılarımız için bir sorun bizi beklemektedir. Çünkü kahvelerin asit düzeyi azaldıkça, yani uzun süreler kavruldukça kahvenin aromatik ve karakteristik özellikleri de aynı oranda kaybolmaktadır.

Yani yüksek asiditeli hafif veya orta kavrum bir kahveden alacağınız aroma ile koyu kavrum bir kahveden alacağınız aroma arasında büyük bir tat farkı olacaktır. Hafif ve orta kavrum kapsül kahve içerken ağzınıza çok az acı tat gelecekken dark roast kahvede ise çok daha fazla acı (bitter) tat gelecektir.

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Lütfen yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.