Yükleniyor...
index

Buzlu latte özellikle sıcak havalarda kahve severlerin favori içecekleri arasındadır. 

Ayrıca iced latte; iced Americano ve cold brew’i sert bulanlar için de güzel bir alternatiftir.

Öte yandan ülkemizde kapsül kahve makinelerine ve Nespresso'lara olan ilgi her geçen gün artmaktadır.

Anisah'ın kapsül kahve tarifleri serisinde bu hafta "Nespresso'da iced (buzlu) latte nasıl yapılır?" sorusunu yanıtlayacağız 

Nespresso kapsül kahve makinesinde iced (buzlu) latte yapmak için neler gerekli?

      1. 2 Adet Nespresso kapsül kahve
      2. 100-120 ml süt
      3. Buz küpleri

    3 Adımda Nespresso'da buzlu latte tarifi

    kapsul kahve ile iced latte nasil yapilir

     

    Latte, espresso temelli bir kahvedir. Bu yüzden latte yapmanın ilk adımı gerçek bir espresso yapmak; ikinci adımı ise espresso’nun üzerine süt eklemektir.

    Adım 1) Kısa çekimde 2 adet kapsül kahve çıktısı alın

    Latte, kafelerde tipik olarak bire dört (1:4) kahve-süt oranıyla hazırlanmaktadır. Ancak Nespresso kapsül kahvelerde latte yaparken genelde 1:1 veya 1:1.3 kahve süt oranı tercih edilmektedir.

    Öte yandan Nespresso ve Nespresso uyumlu kapsül kahve makineleri kısa çekimde 40 ml; uzun çekimde (lungo) ise 90 ml espresso çıktısı vermektedir.

    Eğer kahve tadının ön planda olduğu sert bir iced latte istiyorsanız 2 adet kapsül kahveyi Nespresso’dan kısa çekimde alabilirsiniz. 2 kısa çekim kapsül kahve toplam 80 mL gelecektir. Ve 80 mL’lik espresso çıktısı kahve tadının süt tadından daha baskın olduğu bir iced latte deneyimi için fazlasıyla yeterli olacaktır.

    Eğer hacim olarak daha büyük ve çok daha daha yumuşak içimli bir iced latte istiyorsanız Nespresso’dan 1 adet (90 ml) uzun çekim (lungo) alabilirsiniz.

    Ristretto, espresso ve lungo tarifine ve aralarındaki farklara buradan göz atabilirsiniz.  

    Adım 2) Ev yapımı kapsül kahve Iced Latte için Nespresso’dan aldığınız kahveye 80-120 mL süt ekleyin

    Latte bir nevi sütlü espresso’dur. Americano tarifinde su neyse latte tarifinde süt o’dur. Yani süt, latte’nin olmazsa olmazıdır. Nitekim latte kelimesi Latincede süt anlamına gelen lactis kelimesinden gelmektedir.

    Nespresso’da buzlu latte yapmanın ikinci adımı, kahveye espresso’nun 1 veya 1.3 katı kadar süt eklemektir.

    Eğer iced latte için 2 adet kapsül kahveden kısa çekim olarak toplam 80 mL espresso aldıysanız üzerine bu miktarın 1 katı kadar süt eklemelisiniz. Yani 80 mL kapsül kahvenin üzerine 80 mL süt ekleyebilirsiniz. (Eğer daha yumuşak içimli Nespresso iced latte istiyorsanız süt miktarınızı 120 mL'ye kadar çıkarabilirsiniz.)

    Eğer buzlu latte için Nespresso’dan 1 adet (90 mL) uzun çekim (lungo) aldıysanız bunun üzerine 1.3 katı kadar, yani 120 mL kadar süt ekleyebilirsiniz.

    Eğer evinizde ilk defa Nespresso buzlu latte yapacaksanız 100 mL süt kullanabilirsiniz. Süt miktarını zamanla damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

      • Not 1: Eğer köpürtücünüz varsa sütü espresso'nun değil, espresso'yu köpürtülmüş sütün üzerine eklemenizi tavsiye ediyoruz. Böylece buzlu latteniz daha estetik görünecektir. Eğer süt köpürtücünüz yoksa dilediğiniz sıralamayı tercih edebilirsiniz.
      • Not 2: Sıcak latte tipik olarak espresso, süt ve süt köpüğü olmak üzere 3 katmandan oluşmaktadır. Ve hot latte'de bu 3 katmanın hepsi gözle görülür şekilde belirgindir. Ancak Starbucks gibi kahve zincirlerindeki iced latte tariflerinde süt köpüğü belirgin olmamaktadır. Zincir kahve dükkanlarında şeffaf bardağa konan iced latte'ler tipik olarak köpüklü değil, sütlü kahve görünümündedir.
      • Not 3: Flat white’a yakın sertlikte bir Nespresso latte deneyimi isterseniz 50 mL sütün üzerine 2 shot kısa çekim kapsül kahve ekleyebilirsiniz. (Flat white ve latte arasındaki farkları buradan inceleyebilirsiniz.) 

    Adım 3) Nespresso latte’nizin üzerine buz ilave edin

    Bu adıma gelene kadar klasik hot latte elde etmiş oldunuz. Nespresso’da hot latte yapmak bu kadar kolay. Şimdi sırada sıcak latte’yi buzlu latte’ye çevirmek var.

    Iced latte için kupanızın içindeki kahveye dilediğiniz kadar buz küpü eklemeniz yeterli olacaktır. Kullandığınız buz küpleri ne kadar büyük olursa; latteniz o kadar uzun süre iced kalacaktır.

    Nespresso Iced Latte tarifi bu kadar kolay. Afiyet olsun!

    Gıda mühendisleri ve kahve uzmanlarımızın kaleme aldığı kapsül kahve satın alma rehberimize buradan göz atabilirsiniz!

    Leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Please note, comments must be approved before they are published