Yükleniyor...
index

Espresso’lu dondurma olarak özetleyebileceğimiz affogato, İtalya menşeli bir tatlıdır. Geleneksel affogato, bir top vanilyalı dondurma üzerine tek shot espresso eklenerek yapılır.

Anisah’ın espresso içerikli tarifler serisinde spot ışıklarımızı bu hafta İtalyan usulü affogato tarifine tutuyoruz.

Affogato nedir?

affogato

 

Affogato’yu, vanilyalı dondurmanın üzerine bir shot espresso ilave edilerek hazırlanan kahveli dondurma olarak tanımlayabiliriz. Affogato için bir kahve veya içecek tanımı yapılamaz çünkü o bir “dondurmalı espresso” değil, kaşıkla yenen bir tatlıdır. Orijinal ismi ise “affogato al caffè”dir. 

Öte yandan “affogato” kelimesi İtalyancadan Türkçeye çevrildiğinde karşımıza “boğulan-boğulmuş” gibi bir anlam çıkar. Bunun ardındaki espri ise üzerine espresso eklenen dondurmanın boğulmaya yüz tutan bir görünümde olmasıdır. Affogato tarifi denerseniz sıcak espresso’nun buz gibi dondurmayı eritmesini, denizde batmaya başlayan bir gemiye benzetebilirsiniz.

Evde İtalyan usulü affogato yapmak için neler gerekli?

İtalyan stili “gerçek” bir affogato yapmak için 2 malzemeye ihtiyacınız var:

    1. Bir veya iki top vanilyalı dondurma
    2. Tek shot espresso

Affogato kaşıkla mı yenir yoksa kahve gibi içilir mi?

Affogato bir kahve değil, tatlı çeşididir. Yani dondurmalı espresso değil, espressolu dondurmadır. Bu yüzden affogato içilmez, kaşıkla yenir.

Affogato nasıl yapılır?

evde affogato tarifi nasil yapilir

 

İtalyan kafelerinde satılanlarla birebir aynı affogato yapmak istiyorsanız gerçek bir espresso kullanmalısınız. Gerçek bir espresso içinse espresso yapabilen bir makineye veya kapsül kahve makinesine ihtiyacınız var.

Yani 2 adımlı affogato tarifinin ilk aşaması makinenizden bir shot (30 mL) espresso almaktır.

İtalyan usulü affogato için İkinci adım ise tek shot espresso’yu bardak veya uygun bir tabaktaki vanilyalı dondurma toplarının üzerine dökmektir. Dilerseniz vanilyalı yerine farklı aromalı dondurma topları kullanabilirseniz ancak klasik affogato tarifinde vanilyalı dondurma kullanılabilir. Opsiyonel olarak affogato'nunnun üzerini çikolata parçacıkları, frambuaz, nane veya tarçınla süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Bu tarifler de ilginizi çekebilir:

Evde 1 litrelik cold brew nasıl yapılır?
Kafe standartlarında buzlu Americano tarifi
Sadece 3 malzemeli latte tarifi
French press iced kahve tarifi

    Leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Please note, comments must be approved before they are published