Yükleniyor...
index

Iced latte özellikle yaz aylarında kahve severlerin favori içecekleri arasındadır. Ayrıca buzlu latte, hazırlanışının kolay olması; yumuşak içime sahip olması ve ferahlatıcı özelliğiyle en sevilen soğuk kahveler arasında yer almaktadır.

Öte yandan buzlu latte; iced Americano ve cold brew’i sert bulanlar için de güzel bir alternatiftir.

Anisah’ın yaz için soğuk kahve tarifleri serisinde bu hafta ev yapımı iced latte tarifimizle karşınızdayız.

Evde kafe standartlarında iced (buzlu) latte yapmak için neler gerekli?

    1. 30 ml (1 shot) veya 45 ml (1.5 shot) espresso
    2. 120 ml süt
    3. Buz küpleri

    Adım adım ev yapımı buzlu (iced) latte tarifi 

    ev yapimi buzlu iced latte tarifi

    Adım 1) 18 gram kahve çekirdeğini espresso için öğütün

    Latte, espresso temelli bir kahvedir. Bu yüzden gerçek bir espresso yapmadan teknik olarak latte yapamazsınız. Yani gerçek bir latte yapmanın ilk adımı 1 veya 1 buçuk shot espresso hazırlamaktır. Eğer kafelerdeki gibi bir latte yapmak isterseniz 1 shot için 18 gram kahve çekirdeği öğütmeli veya espresso için öğütülmüş kahvenizden 18 gram tartmalısınız. (Kafelerde latte hazırlamak için 18 gram kahve kullanılmaktadır.)

    Adım 2) Makinenizden 1 shot espresso alın

    Ev yapımı buzlu latte tarifinin ikinci adımı ise makinenizden 1 shot espresso almaktır.

    Adım 3) 120 ml süt ayarlayın

    Latte aslında espresso’nun sütlü versiyonudur. Bir nevi sütlü espresso’dur. Bu yüzden süt, latte’nin olmazsa olmazıdır. Nitekim latte kelimesi Latincede süt anlamına gelen lactis kelimesinden türetilmiştir.

    Bu tarifte 1:4 (bire dört) kahve-süt oranı kullanacağımız için buzlu latte yapmak için 120 gram sütün üzerine 30 gram espresso eklemelisiniz. Hacim olarak daha büyük bir iced latte yapmak isterseniz double shot espresso’ya (60 ml) 240 gram süt ekleyebilirsiniz.

    Öte yandan latte, kafelerde genelde tam yağlı sütle yapılmaktadır. Çünkü tam yağlı süt diğer sütlerden daha fazla köpürmektedir. Bu yüzden siz de tam yağlı süt tercih edebilirsiniz.

    Eğer kahve içtikten sonra midenizde bir ağırlık hissediyorsanız laktozsuz süt de tercih edebilirsiniz.

    Not: Eğer süt köpürtücünüz varsa espresso'yu sütün üzerine ekleyerek daha estetik bir görünüm elde edebilirsiniz. Eğer süt köpürtücünüz yoksa sütü veya kahveyi dökerken dilediğiniz sıralamayı tercih edebilirsiniz.

    Adım 4) Espresso’yu sütle buluşturun ve buz ilave edin

    Bu adıma geldiyseniz mutfak tezgahında muhtemelen 30 ml espresso ve 120 ml süt vardır. Şimdi sırada bu iki kadim dostu buluşturmak var.

    Iced latte yapmak için 120 ml sütün üzerine 30 ml espresso ilave edin.

    Eğer iced değil de hot latte yapmak isteseydiniz bu aşamada sütünüzü ısıtıp köpürtmeniz gerekecekti. Ancak buzlu latte tarifinde sütün ısıtılmasına gerek yoktur. Yani espresso’yu soğuk sütün üzerine dökebilirsiniz. Eğer süt köpürtücünüz varsa kafede satılanlardan lezzet ve estetik olarak daha güzel bir iced latte deneyimi için sütünüzü köpürttükten (cold foam) sonra espresso ile buluşturabilirsiniz.

    Son olarak süt ve espressoyu buluşturarak elde ettiğiniz latte'nizin üzerine dilediğiniz kadar buz küpü ekleyin ve karıştırın. Ne kadar büyük boyutta buz küpü kullanırsanız latte’niz o kadar uzun süre soğuk kalacaktır.

    Afiyet olsun!

    Not: Eğer latte'den daha sert bir sütlü kahve deneyimi yaşamak isterseniz flat white'ı deneyebilirsiniz. Latte'de süt tadı daha baskınken; flat white'ta kahve tadı daha baskındır. Latte ve flat white arasındaki farkları buradan inceleyebilirsiniz.

    Yorum bırak

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

    Lütfen yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.