Cold brew kahve tüm dünyanın en çok tüketilen kahvelerinden birisidir. Düşük asiditesi, pürüzsüz ve ferahlatıcı içime sahip olması, Americano kadar sert olmaması ve daha mide dostu olması gibi özellikleriyle giderek yaygınlaşmaya devam etmektedir.
Anisah'ın bu yazısında spot ışıklarımızı cold brew kahvenin 9 farklı formuna tutuyoruz. Bu yazımızda cold brew çeşitlerinden bahsedeceğiz.
Klasik Cold Brew

Orta-iri öğütülmüş kahve çekirdeklerinin 12-24 saat boyunca suda bekletilmesiyle elde edilen kahveye cold brew denir. Cold brew kahve tipik olarak 1:16 kahve-su oranıyla demlenir. Yani her 1 gram kahveye 16 katı kadar suda eklenir. Örneğin 1 litre cold brew yapmak için 62.5 gram kahveye 1 litre su eklenir.
Kafeinsiz Decaf Cold Brew

Decaf kafeinsiz kahve kullanılarak hazırlanan cold brew kahveye decaf cold brew denir. Decaf cold brew'in normal cold brew'den tek farkı kafeinsiz olmasıdır. Kafeinsiz cold brew özellikle kahve içtikten sonra uykusu kaçanlar, sindirim sorunu yaşayanlar, emziren anneler ve hamileler tarafından tercih edilmektedir.
Kahve içtikten sonra sindirim sorunları yaşayanlara altın tavsiyeler
Instant Cold Brew

Soğuk suda 12–24 saat demlenmiş cold brew kahve, dondurarak kurutma (freeze-drying) veya sprey kurutma (spray drying) teknikleriyle suyundan arındırılır ve ince toz hâline getirilir. Böylece birkaç saniyede soğuk suya karıştırılıp içilebilecek, pratik bir kahve ürünü ortaya çıkar. Instant cold brew kahveler bu yönüyle granül kahvelere benzemektedir. 1–2 çay kaşığı tozu instant cold brew kahveyi 200–250 mL soğuk suya ya da süte ekleyip karıştırmak yeterlidir.
İçime Hazır Şişelenmiş Cold Brew

RTD, yani içime hazır cold brew kahveler tüm dünyada popülerleşmeye devam etmektedir. İngilizcede "canned cold brew" olarak bilinen bu form, cold brew kahvenin demlenip filtrelenmesiyle hazırlanır. RTD cold brew kahveler genelde ilave katkı malzemesi içirmez, tek yapılması gereken kutu kola açar gibi cold brew'i açmak ve içmeye başlamaktır. Yani kolaylık ve daha uzun raf ömrü için şişelenmiş soğuk demleme kahveye RTD canned cold brew denir.
Kafe Tarzı Cold Brew

Kahve zincirlerinde satılan klasik cold brewler tipik olarak orta-iri (medium-coarse) çekilmiş kahve çekirdeklerinin 20-24 saat boyunca soğuk suda bekletilmesiyle elde edilir. Demleme bittiğinde cold brew kahve ince bir filtreden geçirilir; böylece tortusuz, pürüzsüz bir kahve hazırlanmış olur.
Konsantre Cold Brew (Cold Brew Özütü)

Cold brew konsantresi, yoğunlaştırılmış cold brew özütüdür. Bu özütten 1–2 çay kaşığı kullanarak 8-18 fincana kadar cold brew hazırlayabilirsiniz. Cold brew özleri tipik olarak 200 mL'lik cam şişelerde satılır ve her şişe ortalama 14 fincan kahve verir.
Karton Kutuda Cold Brew

Karton kutuda cold brew, kahveyi kendi başınıza demlemeye uğraş kalmadan pratik şekilde içmenizi sağlayan hazır cold brew kahvedir. Cold brew kahve 12–24 saat boyunca soğuk suda bekletilir; süzülür ve elde edilen kahve, musluklu karton kutuya doldurulur. Kutuyu buzdolabında haftalarca taze şekilde saklayabilirsiniz.
Cold Brew Poşetleri

Sallama çayın kahve versiyonu olan "poşet cold brew"ler vardır. Bunlar orta-iri öğütülmüş kahveyle önceden doldurulmuş cold brew demleme poşetleridir. Bu poşetleri soğuk suya bırakıp 12–24 saat bekletmek lezzetli bir cold brew elde etmek için yeterlidir. Cold brew poşetleri sayesinde çekirdek tartmak, doğru boyutta öğütmek, ardından filtrelemek vs gerekmez. Tek yapmanız gereken poşeti suya atıp demlemeye bırakmaktır.
Nitro Cold Brew (Nitrojenli Cold Brew)

Orta-iri öğütülmüş kahve çekirdeklerinin 12-24 saat boyunca oda sıcaklığında ya da soğuk suda bekletilmesiyle hazırlanan cold brew denir. Bu kahvenin nitrojen gazıyla (N2O) birleştirilmesiyle elde edilen kahveye ise nitro cold brew denir.
Nitro cold brew kahve yapmak için önce klasik cold brew hazırlanır. Ardından bu kahve, nitrojen basıncına dayanıklı bir kaba alınır. Sonrasında nitrojen tüpleri yardımıyla cold brew kahveye yüksek basınç eşliğinde nitrojen gazı verilir. Cold brew kahve nitrojenle buluştuğunda kahvede binlerce küçük kabarcık oluşur. Bu kabarcıklar kahveye adeta bir şelale görünümü kazandırır. Kahve daha kadifemsi ve "smooth" bir dokuya sahip olur. Cold brew'in sertliği düşer ve şekere veya süte gerek kalmadan doğal şekilde daha yumuşak içim olur.
Yani nitro cold brew, normal cold brew'den daha az asidik ve bitterdir.