Yükleniyor...
index

Farklı lokasyonlarda yetiştirilen kahvelerin bir araya getirildikten sonra birbiriyle en uyumlu olanların karıştırılmasıyla elde edilen kahveye blend kahve denir.

Bir kahve firmasının imza ürünü olan blend kahveye "house blend kahve" denir.

Espresso tarifleri için özel olarak harmanlanan kahvelere "espresso blend kahve" denir.

Sabah saatlerinde günün ilk kahvesi için özel olarak seçilip karıştırılan yumuşak içimli blend kahvelere "breakfast blend kahve" denir.

Farklı kaynağa sahip kahvelerin birbiriyle asla karıştırılmadığı; tek bir tarladan, çiftlikten veya coğrafi kaynaktan alınan kahveye ise single origin kahve denir.

Anisah'ın kahve rehberleri serisinde bugün; blend kahve çeşitleri ve single origin kahvelerin ne olduğunu açıklayacağız!

Blend Kahve Nedir? 

blend kahve ne demek

 

Farklı tarlalarda, farklı tiplerde ve hatta farklı ülkelerde yetiştirilen kahve çekirdeklerinin bir araya getirip karıştırılmasıyla elde edilen kahveye blend (harman) kahve denir. Dünyanın en çok tüketilen kahveleri olan blend kahvelerde; her yudumda yıl boyunca aynı tat ve kaliteyi sunmak amaçlanır. Yani blend kahvenin "olayı"; dengeli ve tutarlı bir lezzet profili oluşturmak için birbirine en çok yakışan kahvelerin birbiriyle "match" edilmesidir.

Blend kahvenin avantajları

  1. Blend kahveler her fincanda tutarlı bir tat profili sunarlar. Damak tadınıza en uygun blend kahveyi keşfettikten sonra artık sürekli standart bir kahve deneyimi yaşayabilirsiniz.
  2. Blend kahveler daha dengeli içime sahiptir. Bu yüzden blend kahve kullanarak daha esnek tarifler yapabilirsiniz.
  3. Blend kahveler; tek kökenli kahvelerden daha ucuz ve daha ulaşılabilirdir. Blend kahveleri ana akım kahve zincirlerinin çoğunda bulabilirsiniz.
  4. Blend kahveler günlük tüketim için daha uygundur. Özellikle filtre kahve, espresso ve cold brew deneyiminizi iyileştirmek için birebir olabilirler.

Blend kahvenin dezavantajları

  1. Blend kahvelerde dünyanın farklı bölgelerinden farklı çekirdekler bir araya getirilir. Bu da kahvelerin karakteristik özelliklerinin diğer kahveler tarafından baskılanmasına yol açabilir. Yani blend kahvelerde tek bir çekirdeğin karakteristik özelliklerini deneyimlemek zordur.

  2. Blend kahvelerde belli bir tat profiline ulaşmak için standart tarifler kullanılır. Eğer kahvenizi standart bir tat profilinde içmek isterseniz sorun yok ancak sürekli blend kahve tüketerek farklı kahve türlerini deneyimlemek zordur. 
  3. Blend kahve alacağınız firma eğer güvenilir değilse; blend kahvenin büyük bir kısmını ucuz çekirdeklerle; az bir kısmını ise kaliteli çekirdekle bir araya getirebilir. Yani blend kahve paketinin içinde dünyanın en ucuz ve en kalitesiz çekirdekleri toplanmış olabilir. Bu yüzden blend kahve alırken markanızın güvenilir olmasına dikkat etmenizi öneriyoruz.

Blend kahve kimler için uygun?

Blend kahveler tüm dünyada en çok tüketilen kahvelerdir. Eğer herhangi bir kafede kahve içtiyseniz çok büyük ihtimalle blend kahve içmişsinizdir. Bu yüzden blend kahvelerin spesifik bir kullanım alanı yoktur ancak daha çok espresso temelli kahveler, filtre kahve ve cold brew ile ilişkilendirilmiştir.

Single Origin Kahve Nedir?

single origin kahve nedir

 

Tek bir coğrafi bölgeden, çiftlikten, kooperatiften veya coğrafi kaynaktan gelen kahvelere single origin kahve denir. Türkçeye "tek kaynaklı kahve" olarak çevirebileceğimiz single origin kahvelerin kendine has tat profilleri vardır. Single origin kahveler, yetiştiği bölgenin toprak yapısını, iklimini ve işleme yöntemini kendisinde toplar. Böylece, single origin kahve içtiğinizde o kahvenin yetiştiği yerin tat profilini belirgin şekilde hissedebilirsiniz.

Single origin kahveler bu yönüyle, "ben en çok x ülkesinin/bölgesinin kahvelerini beğeniyorum" demek için çok ideal olabilir. Nitekim blend kahvelerde farklı bölgelerin kahveleri karıştırılırken single origin kahvelerde tek bir yerin kahvesini deneyimlemiş olursunuz.

Single origin kahvenin avantajları

  1. Single origin kahveler; yetiştiği bölgenin toprak yapısı, iklimi ve işleme yöntemlerine bağlı olarak kendine özgü tat profili sunar. Kahvenin yetiştiği bölgenin iklimi, toprağı ve diğer çevresel faktörleri single origin kahvelerin tat profilinde belirgin şekilde hissedilir.

  2. Single origin kahve üreticileri, yetiştirdikleri en iyi kahveleri sunmaya çalışır. Bu yüzden single origin kahvelerde genellikle daha yüksek kaliteli çekirdekler kullanılır.
  3. Single origin kahveler günlük kullanımdan ziyade; nitelikli (speciality) kahve pazarında kullanılır. "Nitelikli kahveler"; genelde single origin kahvelerle bağdaştırılır.
  4. Single origin kahvelerin geldiği bölgeler sabit oldukları için blend kahvelerden çok daha takip edilebilir/izlenilebilir durumdalardır.
  5. Single origin kahveler özellikle French press, Aeropress ve pour over (chemex, V60, Melitta, Kalita Wave vs) yöntemlerinde tercih edilmektedir.

Single origin kahvenin dezavantajları

  1. Single origin kahveler, özel yetiştirme koşulları ve kısıtlı üretimleri nedeniyle genelde blend kahvelerden daha pahalıdır.

  2. Single origin (tek kaynaklı) kahveler tek bölgeden elde edildiği için tedarik riski yüksektir. Yılın her ayı bulunamayabilir. Bu yüzden stokları sınırlıdır ve blend kahvelere kıyasla çok daha az erişilebilirdir.
  3. Single origin kahveyi her kafede veya her zincir markette bulamayabilirsiniz; çünkü daha niş bir hedef kitleye hitap etmektedir.

Single origin kahve kimler için uygun?

Eğer nitelikli (speciality) kahvelere merakınız varsa; özellikle pour over kahve demleme metotlarında (Chemex, V60, Kalite vs.) iyiyseniz, belli aralıklarla lüks ve "pahalı" kahve deneyimi yaşamak isterseniz single origin kahveler sizin için iyi bir tercih olabilir.

Single origin nitelikli yeşil kahve çekirdeklerimize buradan göz atabilirsiniz.

Blend ve Single Origin Kahve Arasındaki Farklar

blend ve single origin kahve farklari

 

Blend Kahve

Single Origin Kahve

Kahve çekirdekleri farklı bölgelerden, çiftliklerden veya ülkelerden toplanıp karıştırılır.

Kahve çekirdekleri tek bir bölgeden, çiftlikten veya coğrafi lokasyondan gelir.

Farklı kahve çekirdeklerinin tatları birleştirilir.

Tek bir kahve bölgesinin özgün tatlarını yansıtır.

Blend kahvede standart bir lezzet profili amaçlandığı için her fincanda benzer tat alabilirsiniz.

Single origin kahvelerin tat tutarlılığı mevsime göre değişkenlik gösterebilir.

Yıl boyunca bulunabilir.

Yılın her ayında taze single origin kahve bulmak zor olabilir.

Dünyanın her yerinde bulunabilir. Herhangi bir kafede veya süpermarkette bulabilirsiniz.

Nadir ve özel bölgelerden gelen kahveler olduğu için sadece belli kafelerde veya kahve firmalarında bulabilirsiniz.

Blend kahvenin başlıca amacı tüketicilere istikrarlı ve her yudumda aynı tat profili sunmaktır. Nitekim blend kahvede, tek bir çekirdeğin mevsimsel değişikliklerine veya işleme farklılıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilecek tat dalgalanmaları minimize edilmektedir.

Single origin kahvenin başlıca amacı belli bir kahve bölgesinin veya çiftliğinin karakteristik aromalarını vurgulamaktır.

Hedef kitlesi çok geniştir. Dünyanın en sık tüketilen kahve çekirdekleridir.

Daha çok nitelikli kahve pazarına hitap eder. Gurme kahveseverler tarafından tüketilir.

Blend kahve daha ucuzdur.

Single origin kahve daha pahalıdır.

 

House Blend Kahve Ne Demek?

Bir kahve markasının veya kahve üreticisinin imza ürünü olan kahve karışımına house blend kahve denir. House blend kahvelerde o kahve markasının uzmanlığını görürsünüz. Bu kahvelerde markalar kendine özgü tat profillerini yansıtırlar. Örneğin "Romeo Blend", Anisah'ın house blend kahvesidir.

romeo blend kahve

Espresso Blend Kahve Nedir?

Dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen kahvelerin en iyi espressoyu sunması için karıştırılmasıyla elde edilen kahveye espresso blend denir. Espresso blend kahveler genelde espresso makinesine uygun tariflerde iyi sonuç vermesi için harmanlanır ve diğer blend'lerden genelde daha sert içime, daha yoğun aroma ve krema tabakasına sahip olur.

romeo espresso blend

Breakfast Blend Kahve Nedir?

Günün ilk kahvesi için özel olarak blend edilen yumuşak içimli kahvelere breakfast blend kahve denir. Breakfast blend kahveler tipik olarak yumuşak içimli olur ve genel beğeniye hitap eder.

bolivar breakfast blend filtre kahve

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Lütfen yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.