Yükleniyor...
index

Anisah'ın bu makalesinde yeşil kahvenin ne olduğuna; nitelikli kahvenin anlamına, Afrika'nın ve Orta-Latin Amerika'nın imza niteliğindeki en iyi yeşil kahvelerine bakacağız.

Yeşil Kahve Çekirdeği Nedir?

yesil kahve ve peaberries farklari

 

Kahve bitkisi, kiraz benzeri meyve oluşturmaktadır. Kahve kirazı adı verilen bu meyvenin ham hali yeşil renktedir. Yeşil renkteki kirazın ham hali kırmızıya döndüğünde, yani olgunlaştığında kahve hasadına hazır hale gelmektedir.

Her kahve kirazının içinde 2 adet yeşil (çiğ) kahve çekirdeği vardır. Bu yeşil çekirdekler kahve kirazının içinden çıkarılır; kurutulur ve en son aşamada kavrularak paketlenir. Kahve çekirdeklerini kavrulmamış (ham ve çiğ) halleri yeşil renkte olduğu için bunlara yeşil kahve çekirdeği denir. Yani yeşil çekirdekler; kahvenin henüz ham ve içilmeye hazır olmayan versiyonlarıdır.

Yeşil Kahve Çekirdeklerinin Kavrulmuş Kahvelerden Farkları

Yeşil Kahve

Hafif Kavrum (Light Roast)

Orta Kavrum (Medium Roast)

Koyu Kavrum (Dark Roast)

Yeşil renk Açık kahverengi Orta tonlarda kahverengi Siyaha dönen koyu kahverengi
Çok yüksek asidite Yüksek asidite Orta asidite Düşük asidite
Çok acı (bitter) Acı (bitter) Orta acılık (bitter) Düşük acılık (bitter)
Yok Yok Hafif yağlı Belirgin yağlılık
En yüksek kafein Yüksek kafein Orta kafein Düşük kafein

 

Peaberry Yeşil Kahve Çekirdeği Nedir?

Kahve kirazlarının içerisinde tipik olarak 2 adet yeşil kahve çekirdeği bulunur. Ancak istisnai olarak bazı kahve kirazlarında bir adet yeşil çekirdek gelişir. Bu tek çekirdeğe ise "peaberry" denir. Peaberry kahve çekirdekleri, normal çekirdeklerden daha küçük, daha yuvarlak ve daha sıkıdır. Peaberry çekirdekler hasat sırasında diğer çekirdeklerden ayrılır ve ayrı olarak kavrulur. Bu çekirdekler yuvarlık yapılarından dolayı genelde çikolata kaplı kavrulmuş kahve çekirdeği drajelerinde kullanılır. Yani peaberry çekirdeklerinin başlıca kullanım alanı kahve drajeleridir.

Nitelikli Yeşil Kahve Çekirdeği Nedir?

Çok basit bir tanım yapacak olursak; en yüksek kalitedeki kahve çekirdeklerine nitelikli kahve (specialty coffee) denir. "Nitelikli kahve" terimi ilk kez 1974 yılında Erna Knutsen tarafından "Tea & Coffee Trade Journal" dergisinde kullanılmıştır.

Daha detaylı bir tanım yapacak olursak; SCA (Specialty Coffee Association) gibi kuruluşların yaptığı testlerde 100 üzerinden en az 80 puan alan kahvelere nitelikli kahve denir.

Öte yandan nitelikli kahveler genelde single origin'dir ve yetiştiği bölgenin toprak yapısı, iklimi ve işleme yöntemlerine bağlı olarak kendine özgü tat profili sunar.

Single origin nitelikli kahvelerle ilgili detaylı bilgilere buradan göz atabilirsiniz.

En İyi Afrika Yeşil Kahve Çekirdekleri

en iyi afrika kahveleri

 

"En iyi" ifadesi öznel bir sıfat olsa da kahve bağlamındaki "en iyi" ifadesi genellikle nitelikli kahvelere atfedilmektedir. Bu yüzden "en iyi Afrika kahvelerini" biz de nitelikli kahve bağlamında detaylandıracağız. Ancak önce Afrika'nın kahve devi ülkelerine bakalım.

Afrikadaki Kahve Ekosistemine Genel Bir Bakış

Afrika'nın kahve devi ülkeleri arasında Etiyopya, Uganda, Fildişi Sahilleri, Tanzanya ve Kenya vardır. Bu ülkeler Afrika'nın ve dünyanın en çok kahve üreten ülkeleri arasında yer almaktadır.

  1. Etiyopya, Afrika'nın en çok kahve üreten ülkesidir. Ayrıca dünyanın en çok kahve üreten beşinci ülkesidir. Yani Etiyopya, kahve konusunda Afrika'nın bir numarasıdır.
  2. Afrika'nın ikinci en büyük kahve üreticisi Uganda'dır. Uganda ayrıca, dünyanın en çok kahve üreten sekizinci ülkesidir.
  3. Fildişi Sahilleri, Afrika'nın en büyük üçüncü kahve üreticisidir. Ayrıca dünyanın en büyük onüçüncü kahve üreten ülkesidir.
  4. Tanzanya, Afrika'nın en büyük dördüncü kahve üreticisidir. Dünyada ise en çok kahve üreten onbeşinci ülkedir.
  5. Kenya, Afrika'nın en büyük beşinci kahve üreticisidir. Ayrıca dünyanın en büyük onaltıncı kahve üreticisidir. (kaynak)

Afrika'nın En İyisi: Etiyopya Yirgacheffe Yeşil Kahve Çekirdeği

Afrika'nın birinci, dünyanın ise en büyük beşinci kahve üreticisi olan Etiyopya'nın imza ürünü niteliğindeki kahvesinin adı Yirgacheffe'dır (yirgaçef'e benzer bir telaffuzu vardır). 

Yirgacheffe, Etiyopya'nın güneyindeki Sidamo bölgesinde bulunan ve kahve yetiştirmek için mükemmel koşullara sahip olan yerin adıdır.

Öte yandan Yirgacheffe, dünyanın en saygın kahve çeşitlerinden biri olarak kabul edilir ve Afrika'nın en iyi kahve çekirdeği olarak bilinir. Single origin nitelikli kahve dendiğinde akıllara gelen ilk isimlerden birisi Yirgacheffe kahve çekirdekleridir.

Nitelikli kahve pazarının bir numaralı kahvelerinden biri olan Etiyopya Yirgacheffe kahve çekirdekleri; tipik olarak çiçeksi, bergamot ve hafif baharat alt notalarına sahiptir.

 

Etiyopya Yirgacheffe Gr 2 Yeşil Kahve Cekirdegi

 

AA Derecesine Sahip: Kenya Nyeri Nitelikli Yeşil Kahve Çekirdek

Nitelikli kahve ekosistemin en özel Afrika kahvelerinden bir diğeri Kenya Nyeri kahvesidir. “Nyeri”, Kenya’nın merkezindeki dağlık alanlarda yer alan Aberdare Sıradağları ile Mount Kenya arasında yer alan bölgenin ismidir.

Kenya'nın kadim topraklarında yetişen Nyeri kahvesi; en yüksek kalite anlamına gelen AA etiketine sahiptir.

Öte yandan Kenya Nyeri kahveleri tipik olarak narenciye alt tadım notalarıyla ilişkilendirilmektedir.

kenya nyeri aa

 

En İyi Orta ve Latin Amerika Yeşil Kahve Çekirdekleri

en iyi latin amerika kahveleri

 

Orta ve Güney Amerika, dünyanın adeta kahve deposudur. Dünyanın en çok kahve üreten ülkelerinin çoğu Orta ve Latin Amerika'da yer almaktadır.

Brezilya, Kolombiya, Honduras, Meksika, Peru, Guatemala, Nikaragua, Kosta Rika ve El Salvador Orta-Güney Amerika'nın ve dünyanın en çok kahve üreten ülkeleri arasındadır.

  1. Brezilya, dünyanın bir numaralı kahve üreticisidir. Brezilya, dünyanın en çok kahve üreten ve en büyük pazar payına sahip olan ülkesidir.
  2. Kolombiya, dünyanın en büyük üçüncü, Güney Amerika'nınsa en büyük ikinci kahve üreticisidir.
  3. Honduras, dünyanın en büyük altıncı kahve üreticisidir.
  4. Meksika, dünyada en çok kahve üreten dokuzuncu ülkedir.
  5. Peru, dünyanın en büyük onuncu kahve üreticisidir.
  6. Guatemala, dünyanın en büyük onbirinci; Nikaragua ise en büyük onikinci kahve üreticisidir.
  7. Kosta Rika, dünyanın en büyük ondördüncü; El Salvador ise en büyük ondokuzuncu kahve üreticisidir.

Dünya'nın 1 Numaralı Kahve Ülkesinden: Brezilya Mogiana Linda Fine Cup

Dünyanın en çok kahve üreten ülkesi olan Brezilya'nın imza niteliğinde birçok kahvesi vardır. Mogiana Linda kahveleri de Brezilya'nın en özel çekirdeklerinden birisidir.

Mogiana Linda yeşil kahve çekirdeklerinin ismi Mogiana Demiryolu Şirketinden (Companhia Mogiana de Estradas de Ferro) gelmektedir. 1800’lerin sonunda kurulan Mogiana de Estradas de Ferro, São Paulo eyaletinin iç kesimlerindeki kahve üretim bölgelerini São Paulo şehrine ve limanlarına bağlayan bir demiryolu şirketiydi.

Öte yandan Brezilya Mogiana Linda yeşil kahve çekirdekleri São Paulo’dan Minas Gerais sınırına uzanan tropikal bölgede yetişmektedir ve tipik olarak fındık, karamel ve hafif meyvemsi notalarıyla ilişkilendirilmiştir.

Brezilya Mogiana Linda kahvesi ayrıca; nitelikli kahve pazarının en gözde ürünlerinden birisidir. Fine cup sertifikası ise Mogiana Linda yeşil kahve çekirdeklerini +80 puan ile nitelikli kahve sınıfına sokmuştur.

brezilya nitelikli yesil cekirdek

 

Kolombiya'nın İmza Kahvesi: Supremo Yeşil Kahve Çekirdeği

"Supremo", dünyanın en büyük üçüncü kahve üreticisi olan Kolombiya'nın yüksek kaliteli Arabica kahve çekirdekleri için kullanılan bir sınıflandırma ifadesidir. Türkçede “yüce, üstün, lider” gibi anlamlara gelen Supremo; kahve terminolojisinde ise en kaliteli Kolombiya kahve çekirdekleri için kullanılmaktadır.

Nitelikli kahve ekosisteminin en popüler kahvelerinden olan Kolombiya Supremo; tipik olarak çikolata, karamel, narenciye ve fındık alt tadım notalarıyla ilişkilendirilmektedir.

 

en iyi kolombiya yesil kahve cekirdegi

Orta Amerika'nın En Gözdesi: Guatemala SHB EP Huehuetenango Yeşil Kahve Çekirdeği

Huehuetenango, dünyanın en tanınmış kahve yetiştirme bölgelerinden biridir ve yüksek kaliteli Arabica kahve çekirdekleri üretmesiyle ünlüdür. Bu bölge, Guatemala'nın batısında ve Meksika sınırına yakın bir bölgede yer alır.

Yani Guatemala Huehuetenango yeşil kahve çekirdekleri, Orta Amerika’nın en seçkin kahvelerinden birisidir.

Guatemala’nın imza niteliğindeki nitelikli kahvesi olan Huehuetenango, kahvenin en yüksek kalite sınıfı anlamına gelen Strictly Hard Bean (SHB) etiketi ve kahve çekirdeklerinin daha titiz bir ayıklama sürecinden geçtiği ve sadece en iyi kalitedeki çekirdeklerin paketlendiği anlamına gelen EP (European Preparation) etiketine sahiptir. Ayrıca tipik olarak çikolata ve meyvemsi alt tadım notalarıyla ilişkilendirilmektedir.

guatemala yesil kahve cekirdegi

Anisah'ın nitelikli yeşil kahve çekirdeklerinin tümüne buradan göz atabilirsiniz.

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Lütfen yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.